Ritplanning | Begrippen - TMSsystemen.nl

Ritplanning

Ritplanning is een van de hoofdactiviteiten op het kantoor van een transportbedrijf. Goede ritplanning kan geld besparen, houdt chauffeurs tevreden en het bedrijf draaiende. Van vroeger uit en zeker nog bij de kleinere transportondernemingen kan een goede planner vanuit zijn ervaring ver komen met zijn onderbuikgevoel. Maar met grotere wagenparken en minder ervaren planners is het bedrijf snel geholpen met goede software voor de ritplanning.

Ritplanning software

Ritplanning software neemt alle beschikbare informatie mee bij zijn berekeningen. Het bekijkt welk soort materiaal de onderneming in zijn wagenpark heeft. Welke chauffeurs welk werk uit kunnen voeren en natuurlijk welke opdrachten wanneer geladen en gelost moeten worden. Rekening houdend met de rijtijdenwet en geschatte laad- en lostijden rolt daar een advies uit. Welke transportopdrachten passen het best bij elkaar in een rit?

Goede software voor ritplanning biedt daarnaast een grotere flexibiliteit aan de onderneming: hoe vaak gebeurt het niet dat een rit onverwacht toch anders loopt dan gedacht? Pech of een late opdrachtafmelding. Het systeem berekent dan in enkele seconden de aanpassingen die nodig zijn voor die situatie. En dat scheelt geld en klanten. En in de tijd van crisis moeten we zuinig zijn op al onze klanten. We willen geen nee verkopen door iets wat met een goede ritplanning software te voorkomen was geweest. Wanneer we dan flexibel met een wijziging vanuit de klant om kunnen gaan, zullen zij dat waarderen. Het bedrijf komt professioneel over en dat draagt positief bij aan het imago.

Belangrijke informatie
Daarnaast levert de software voor ritplanning een schat aan informatie op: wat kost een rit, hoeveel lege kilometers zijn er gemaakt, hoe zit het met de wachttijden? Dit is belangrijke data voor de directie om toekomstgericht te kijken naar ontwikkelingen en mogelijkheden. Ritplanning is dan een van de stuurmogelijkheden die een belangrijke positie in kan nemen bij het nemen van die beslissingen.